Homemade Mascarpone

Lagi suka buat tiramisu? Tapi susah cari mascarpone yang kadang hilang timbul di pasaran?

What if we create our own mascarpone? it is very simple and low cost too 🙂

Here is the recipe – taken from Pak Louise’ recipe (owner of Tania store).

250gr fresh dairy cream
25gr lemon juice (jeruk nipis juga boleh)
Kain/serbet bersih untuk saringan

1. Didihkan fresh cream sambil diaduk agar tidak hangus
2. Matikan api, tuang air jeruk nipis. aduk hingga kental.
3. Tuang di atas kain saringan/serbet bersih. tunggu hingga uapnya hilang
4. Bungkus adonan dengan kain saringan tsb, ikat dengan karet atau tali
5. Letakan diatas wadah, biarkan airnya menetes
6. Simpan di dalam kulkas semalaman, air akan terpisah dari bagian padatnya. itulah mascarpone cheese…

mascarpone cheese biasa digunakan untuk italian tiramisu atau terkadang juga dipakai untuk membuat rissoto. Hmmm delicious-s0…

Advertisements
Homemade Mascarpone

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s